İspanya Konsolosluk & Schengen Vize

İspanya vizesiİspanya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirebilmek için (Eğer pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunmuyorsa) İspanya vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.

Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için İspanya vize başvurusu işlemlerine tabi tutulmamaktadırlar.

İspanya’ya seyahat edecek olan kişiler 90 güne kadar olan seyahatleri için yapacakları vize başvurularını direkt olarak İspanya Konsolosluğu’na yapamamaktadır. Konsolosluk kısa süreli vize başvurularını direkt olarak kabul etmediğinden, kısa süreli İspanya vizesi talebinde bulunan kişiler vize başvurularını konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlara (VFS Global) ya da Vize Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapmalıdır.

Uzun süreli ikamet gerektiren (öğrenci, aile birleşimi, oturum vb. ) nedenlerle İspanya’ya seyahat etmek isteyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları İspanya vizesi için başvuruda bulunmak zorundadırlar. Uzun süreli vize başvuruları yalnızca İspanya Konsolosluğu’na ya da İspanya Büyükelçiliğine direkt olarak yapılabilmektedir.

 

İspanya vizesi

 

İspanya vizesi özellikleri

İspanya, Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla İspanya’da kısa süreli (90 güne kadar) seyahatte bulunacak Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları İspanya Schengen vizesine başvurmakla mükelleftir.

Avrupa Birliği (AB)’ne üye ülkeler arasında imzalanan ve 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi, bu sözleşmeye taraf ülkeler arasında bir iç sınır oluşturarak taraf ülkelerin vatandaşlarına bu iç sınır içerisinde vizesiz seyahat etme hakkı tanımaktadır. Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler, diğer ülkelerle olan sınır ilişkileri konusunda ortak kurallar çerçevesinde hareket etmektedir.

Schengen Bölgesi toplamda 26 ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır. İsviçre, İzlanda ve Norveç de AB üyesi olmadıkları halde bu ülkelerle vardıkları ortak mutabakat sayesinde Schengen Bölgesi’ne üye olmuşlardır.

Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerin konsolosluklarına vize başvurusunda bulunan kişiler, seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları ülkeden başlatmak şartıyla diğer Schengen ülkelerine de aynı vize ile seyahat edebilmektedir.

Schengen vizesi, seyahat edilecek Schengen üyesi ülkelerde toplam 90 gün konaklama hakkı tanımaktadır. Ancak Schengen vizesi için ilk defa başvuru yapan kişilere (istisnai durumlar hariç) kısa süreli (1 hafta gibi) seyahat izni verilir ve bu süre daha sonraki seyahatlerde kademeli olarak arttırılarak 90 günlük süre tamamlanır.

 

İspanya vize çeşitleri

İspanya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yapacakları seyahatin amacına (Turistik, Ticari, Öğrenci vizesi gibi) ve konaklama süresine(kısa süreli, uzun süreli) bağlı olarak kendilerine uygun olan İspanya vizesi çeşidini belirleyip, vize başvurularını buna göre gerçekleştirmelidir.

İspanya kısa süreli vizesi; Schengen Vizesi, uzun süreli vizesi ise oturum vizesi olarak anılmaktadır. İspanya vizesi seyahat amacına göre aşağıdaki gibi kategorilere ayrılmaktadır;

İspanya Turistik Vizesi: İspanya’ya turistik gezi amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler bu İspanya Turistik vizesine başvuru yapmalıdır.

İspanya Ticari Vizesi: İspanya’ya ticari faaliyet sebebiyle seyahat etmek isteyen kişiler İspanya Ticari vizesi başvurusunda bulunmalıdır.

İspanya Transit Vizesi: Üçüncü bir ülkeye seyahat edecek olan ancak bu seyahat için İspanya’dan geçmesi gereken kişiler İspanya Transit vizesine başvuru yapmalıdır.

İspanya Kongre & Konferans Vizesi: İspanya’da gerçekleşen mesleki, sanatsal vs. kongre ve konferansları takip etmek isteyen kişiler İspanya Kongre & Konferans Vizesine başvuru yapmalıdır.

Öğrenci Vizesi: İspanya’ya eğitim amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler bu vize çeşidine başvurmalıdır.

İspanya Çalışma Vizesi:İspanya’da çalışmak isteyen kişiler İspanya Çalışma vizesine başvuruda bulunmalıdır.

 

ispanya vize işlemleri

 

İspanya vizesi başvurusu

İspanya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kısa süreli (90 güne kadar olan) seyahatleri için konsolosluğa doğrudan başvuru yapamamaktadır. Bu kişiler İspanya vizesi başvurularını İspanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar(VFS Global) ve Vize Danışma Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapmalıdırlar. 

İspanya’ya uzun süreli (aile birleşimi, çalışma, eğitim, vb.....) nedenlerle seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Uzun süreli İspanya vizesi için başvuru yapmalıdır. Uzun süreli İspanya vizesi başvuruları yalnızca İspanya Konsolosluğu’na ya da İspanya Büyükelçiliği'ne doğrudan yapılabilir

 

İspanya Vizesi Biyometri İşlemi

İspanya vizesi başvurusunda bulunan kişiler, İspanya Konsolosluğu’na ya da İspanyaya Büyükelçiliği’ne giderek Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadırlar. 

- Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri bu seyahatleri için biyometri işleminden muaf tutulmaktadır.

- Parmak izi taramasının yapılmasını engelleyici herhangi bir fiziki problemi bulunan kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar.  Bu engel durumlarında 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibini engelin ortadan kalkmasından sonraki ilk vize başvurularında parmak izi taraması yaptırmakla yükümlüdür.

- Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde parmak izi vermezler.

- 12 yaşından küçük çocukların parmak izini almak fiziki olarak mümkün değildir. Bu nedenle biyometri işleminden muaftırlar. 

- Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler İspanya Konsolosluğu’na engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmek zorundadırlar.

- İspanya vizesi başvurusunda bulunan kişiler, biyometri işlemleri esnasında parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına bulunmamasına dikkat etmelidir.

 

İspanya Vizesi için gerekli evraklar

İspanya vizesi başvurularında öncelikle vize başvuru formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulup ibraz edilmesi talep edilmektedir. Başvuru formu dışında kalan evraklar yapılacak seyahatin amacına ve süresine bağlı değişebilmektedir. 

İspanya Konsolosluğu, İspanya vizesi için başvuruda bulunan kişilerden yapacakları seyahatin amacını, seyahat masraflarının karşılanma biçimini ve başvuru sahibinin Türkiye’ye geri dönmek konusundaki motivasyonunu teyit eden evraklar ibraz etmelerini istemektedir. İspanya vizesi için talep edilen evraklar, diğer Schengen ülkeleri tarafından da vize başvurusunda talep edilmektedir.

 

ispanya vizesi için gerekli evraklar

 

İspanya Vize ücreti

İspanya Konsolosluğu, İspanya Turistik vizesi için başvuru yapan kişilerden 184,20 TL vize harcı talep etmektedir. 6-12 yaş arası çocuklar için İspanya turistik vize ücreti, 107.50 TL’dir. Bu ücretler diğer vize çeşitleri için farklılık gösterebilmektedir.

İspanya vizesi için ödenmesi gereken bu ücret yalnızca vize harcı bedelidir. Biyometri işlemi, aracı kurumların hizmet bedelleri, kargo masrafı gibi ödemeler bu ücrete dahil değildir.

 

İspanya Vizesi Kaç günde çıkar?

İspanya vizesi işlemleri, evraklarla ilgili herhangi bir eksiklik yoksa ve / veya vize başvurusu resmi tatil (yılbaşı, bayram, paskalya) günlerine denk gelmemişse, 7 ile 10 iş günü içerisinde sonuca ulaştırılmaktadır.

İspanya’ya seyahat edecek kişiler, seyahat planlamaları ile ilgili herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına vize başvurularını seyahat tarihinden 30 gün önce yapmalıdır.

 

İspanya vizesi başvurusu yaparken dikkat!

- İspanya Vizesi başvurusu işlemlerinde kullanılacak pasaportlar 10 yıldan eski ya da yıpranmış olmamalıdır

- İspanya vize işlemlerinde kullanılacak pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Aksi durumda vize için başvuru yapan kişiler pasaportlarını yenilemelidir.

- Resmi tatiller vize işlemlerinde aksamalara neden olabileceğinden İspanya vizesi başvurusunda bulunacak kişiler, vize başvuru işlemlerinin İspanya ve Türkiye resmi tatillerine (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı / Yeni Yıl) denk gelip gelmediğine dikkat etmelidir

- 18 yaşından küçük (Reşit olmayan) kişiler vize başvurularını ebeveynleri, yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini beyan eden noter tasdikli belge ile yapmalıdır.

- İspanya vize işlemleri için sunulan seyahat belgesi (pasaport) İspanya seyahatinin bitiminden 3 ay 15 gün sonrasına kadar geçerliliğini korumalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    İspanya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi Değildir!